החלטתם להגשים משאלת לב ולהקים גינה. חלקה פרטית משלכם שבּה תוכלו לגדל עצים מסוגים שונים, לארח חברים, להירגע אחרי יום עבודה ארוך ולהינפש עם הקפה של בוקר שבת. הקמת גינה היא פרויקט תכנוני שיש לגשת אליו במלוא כובד הראש ותשומת הלב, תוך הגדרת מטרות, יעדים, קביעת תקציב והחלטה על סגנון עיצובי. להלן פירוט שיקולים שיש להביא בחשבון בעת הקמת גינה, בחלוקה לשלבים לפי סדר כרונולוגי:
שלב א – הגדרת מטרות – לפני היציאה לדרך יש להקדיש מחשבה לסיבות אשר בשלהן אתם מעוניינים בהקמת הגינה. האם תשמש לגידול עצים וצמחים? האם היא תוספת עיצובית לבית? אלה אלמנטים עיצוביים תרצו לשלֵּב בה – אולי גִּשְׁרוֹן או מזרקה? ישנוֹ הבדל בין גינה בבית חדש, שאז יש לשלב את תכנונה בתכנון הכללי של הבית הנבנה, לעומת גינה שהיא תוספת לבית קיים.
בשלב זה מומלץ לגלוש ברשת ולקבל השראה מרעיונות ועיצובים של אחרים, שאת חלקם אולי תבקשו לאמץ וליישׂם בגינתכם.
שלב ב – מידת התחזוקה שאותה תבקשו להשקיע בגינה – עליכם להביא בחשבון עד כמה תהיו מעוניינים להקדיש זמן ומשאבים לטיפול בגינה. מהחלטה עקרונית זו ייגזרו החלטות נוספות כמו סוג הצמחייה שתבחרו (אם אינכם מעוניינים להשקיע שעות רבות בטיפול בגינה, תתאים צמחייה שאינה דורשת השקיה על בסיס יומיומי, ולהיפך); סוג הדשא (אם תבחרו להשקיע בגינה תעדיפו אולי דשא טבעי על פני דשא סינטטי), וכן ריצוף וחיפוי – ששטחם יהיה גדול יותר בגינות אשר מעוניינים להשקיע פחות בתחזוקתן. החלטות אלה ישליכו גם על מאפייני מערכת ההשקיה המתאימה וכמות הדישון הנדרשת.
שלב ג – מיפוי צרכים – בהמשך לשלב הקודם, יש למפוֹת את הצרכים הנדרשים במסגרת הקמת הגינה, לרבות פירוט סוגי הצמחייה שאתם מעוניינים לשתול בגינה והעצים שאתם מבקשים לטעת. מאלה נגזרים צרכים משניים כמו כמות המים שתזדקקו לה לטיפול שוטף בגינה, תדירות התחזוקה, הגיזום ועוד.
שלב ד – שרטוט סקיצה של הגינה המתוכננת – לרבות חלוקת האזורים בגינה: משחק, ישיבה, אחסון וכד', והתאמת השטח לכל אזור ייעודי לפי גודל נדרש, כיווני אוויר, אור וצל ושיקולים נוספים.
שלב ה – קבלת החלטות מקצועיות ועיצוביות שמהן ייגזר גם התקציב – כאן יש לכלול את כלל המרכיבים בהם מערכת ההשקיה; דישון – לרבּוֹת אדמה וקומפוסט; תאורה – סוג ומיקום; חיפוי וקירוי (פרגולה למשל); צמחייה – סוג, כמות ומיקום; הוספת אלמנטים עיצוביים כמו מזרקה או גשרון עץ; החלטה לגבי סוג החומרים שאתם מעוניינים שייתנו צביוֹן לגינה: אלומיניום, עץ, בד וכד'; ריהוט גן; ארונות אחסון; כלי גינון; מידת התחזוקה שאתם מעוניינים להשקיע בגינה, והאם תיעשה באופן עצמאי או על-ידי גנן; הדברה מפני מחלות ומזיקים. היבט נוסף שיש לחשוֹב עליו הוא אם אתם מעוניינים בגינה צומחת או בגינה מוכנה, שאז מומלץ להביא עצים בוגרים – הדבר ישפיע על מֶשֶׁךְ היות הגינה מוכנה ועל התקציב (עלות נטיעת עצים בוגרים גבוהה יותר).
שלב ו – החלטה על איש מקצוע שילווה אתכם בתהליך הקמת הגינה, ולפי הצורך בתחזוקה השוטפת – התקשרות עם גנן מקצועי לפי המלצות והתרשמות מניסיונו, לאחר צפייה בגינה לדוגמה שהקים וטיפל בה.