במרבית הגינות הביתיות שטח נרחב מהגינה מוקצה לדשא מתוך כוונה שיַקנה לגינה מראֶה ירוק וטבעי. ההתלבטות היא בין דשא טבעי – כאן אתם אולי רואים לנגד עיניכם כרי דשא מוריקים, מֵעֵין אָחוּ, או דשא סינתטי – החלופה המלאכותית אשר הולכת ומשתכללת עם השנים, ונהיית דומה יותר ויותר למקור. התפתחותו של הדשא הסינתטי בשנים האחרונות הופכת את ההתלבטות לקלה יותר. כיום דשא סינתטי מציע יתרונות בהיבטים רבּים בהם עלוּת, מראה בריא ומטופח של הדשא ועמידוּת לאורך זמן.
הדשא הסינתטי – יתרונות מול חסרונות
משטחי הדשא הסינתטי אשר מיוצרים כיום הם ברמה גבוהה. הנה כמה מהיתרונות שהם מציעים:
• מחיר וחיסכון – עלות הקמה של דשא סינתטי אומנם גבוהה יותר למ"ר לעומת הדשא הטבעי, מאחר שהתקנת דשא סינתטי מורכבת יותר לעומת שתילת דשא טבעי, אך לאורך זמן מדובר במהלך משתלם יותר. הדשא הסינתטי אינו צורך מים ואינו מצריך תחזוקה שוטפת לרבות דישון וכיסוח, ובכך נחסכות הוצאות עתידיות רבּות.
• התקנה חד-פעמית – ההתקנה קלה ומהירה. אין צורך בתוספת של מרבדי דשא בהמשך כפי שנדרש במקרה של דשא טבעי.
• מראֶה – בריא ומטופח, דשא סינתטי נראה תמיד רענן, ואינו מצהיב בקיץ. כמו כן המראֶה אחיד – אין בליטות, "גבעות" בדשא, קרחות ושאר תופעות המאפיינות את הדשא הטבעי. חורי הניקוז הקטנים שמחוררים בדשא הסינתטי מוֹנעים היווצרות שלוליות או הצטברות מים
• תחושה – טבעית ונעימה. בשנים האחרונות חל שיפור בחומרים שמהם מיוצרים משטחי הדשא הסינתטי.
• עמידוּת – לאורך כל עונות השנה. דשא סינתטי אינו חשוף לפגעי מזג האוויר כמו גם למזיקים ומחלות הפוגעות בדשא. לדשא זה יש הגנת UV נגד קרינת השמש, מה שגורם לו להיות ירוק תמיד. דשא סינתטי איכותי יהיה עמיד לאורך שנים.
• תחזוקה – קלה. באופן טבעי הגינה דורשת עיסוק מתמיד ותחזוקה שוטפת – שתילת צמחים, דישון וגיזום. בחירה בדשא סינתטי מאפשרת להוריד את הטיפול בדשא מסדר השיקולים, לרבות הקצאת משאבים לטובת העניין והזמן הדרוש לכך.
• חיפוי והסתרה – דשא סינתטי אפשר להתקין על כל משטח, גם באזורים בגינה שבהם אין אדמה ולכן לא ניתן לשתול דשא טבעי, כמו אזורים מרוצפים, דֶּקִים, משטחי בטון וכד'.
• שמירה על הסביבה – דשא סינתטי מיוצר כיום מחומרים ידידותיים לסביבה ושאינם פוגעים בבריאות או מְסכנים אותה. העובדה שאינו מצריך התקנת מערכת השקיה והשקיה שוטפת הופכת אותו ידידותי לסביבה עוד יותר. נוסף על כך דשא סינתטי אינו דורש הפעלת מכונות כיסוח וגם לא שימוש בחומרי הדברה שמזיקים לקרקע ולסביבה ולמֵי התהום.
• העלאת ערך הנכס – אם אתם מעוניינים למכור את הבית או להשכירו, התקנת דשא סינתטי איכותי היא השקעה משתלמת. בית עם גינה ירוקה יימכר טוב יותר ומהר יותר מבית ללא גינה.
לדשא הסינתטי יש גם חסרונות, אבל נדמה שהם מינוריים ביחס ליתרונות שהוא מציע. בין החסרונות העיקריים:
• דשא סינתטי מתחמם משמש ישירה – הוא צובר חום ופולט חום הרבה יותר לעומת דשא טבעי. באותה מידה אגב הוא מתקרר מהר. לכן מומלץ להתקין הצללה או פרגולה בשטחי הגינה שבהם השמש קופחת ישירות על הדשא, וכך להימנע מהבעיה וליהנות מהשהייה בגינה בכל עונה ובכל מזג אוויר.
• מגע הדשא הסינתטי רך פחות לעומת דשא רגיל – אך עם השתכללות הטכנולוגיה בתחום מיוצרים כיום משטחי דשא סינתטי רכים ואלסטיים מבעבר.
• לדשא אין מראה טבעי וריח של דשא – התפתחות התחום והייצור באמצעות חומרים מתקדמים מעניקים כיום נראוּת טבעית הרבה יותר לדשא הסינתטי לעומת העבר. באשר לריח, אומנם בדשא סינתטי אי אפשר לְדַמּוֹת את ניחוח הדשא הטבעי לאחר כיסוח, אך הוא חוסך את האלרגיות והרגישויות שעשויות להתפתח בעקבות מגע עם דשא טבעי.
דשא טבעי – האם הבחירה הטבעית?
עד השנים האחרונות היו שהעדיפו את הדשא הטבעי על פני הדשא הסינתטי, אולם כיום התמונה משתנה. הדשא הסינתטי זוכה לביקוש גבוה בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית שבייצורו.
יתרונותיו של הדשא הטבעי: זול יותר לעומת הדשא הסינתטי, נעים למגע בכל מזג אוויר ומשלים באופן טבעי את המראֶה הירוק של הגינה.
חסרונותיו מתבטאים בעיקר בתחזוקה הָרַבָּה שהוא מצריך: דישון, כיסוח והחלפת משטחי דשא שנפגעו ממזיקים או עקב מזג האוויר. זאת לצד הצורך בהתקנת מערכת השקיה ייחודית עבור הדשא וטיפול מקצועי בו, לעיתים של גנן חיצוני, על העלויות הנגזרות מכך.
דשא סינתטי, על מה ללכת?
ראשית, כאמור, דעו שאתם עתידים לצעוד על משטח נעים ואיכותי מבעבר.
החלטתם לבחור בדשא סינתטי ?הנה כמה דברים שתצטרכו לתת עליהם את הדעת:
דשא סינתטי מופיע במגוון סוגים אשר נבדלים זה מזה בקריטריונים שונים כמו גוון, אופן התקנה, אופן ניקוז, מילוי חול או גומי אם נדרש ועוד. הדברים המרכזיים שיש להתייחס אליהם בבחירת דשא סינתטי הם:
• אורך הדשא – משפיע על מראה הדשא ועל המגע כאשר מתהלכים עליו. דשא קצר מדי יזכיר במראהו שטיח פלסטיק, אך דשא ארוך מדי נוטה להתכופף בחלוף הזמן וכן לצבור לכלוך. גובה הדשא המומלץ לגינה בבית פרטי נע בין 45-40 מ"מ.
• צפיפות הסיבים – יותר סיבים למ"ר יוצרים מראֶה מלא וטבעי של הדשא, אך בהתאם המחיר עולה. הצפיפות המומלצת על-ידי מרבית אנשי המקצוע היא לכל הפחות 16,000 סיבים למ"ר.
• ארץ הייצור שממנה כדאי להזמין – קרוב לוודאי שרבּים ימליצו לכם על סין, אשר ידועה באיכות מרבדי הדשא הסינתטי שהיא מייצרת למול עלותם הנמוכה יחסית בהשוואה לדשא סינתטי המיוצר באירופה. סין מוצלחת יותר בתחום זה בהיבטי עלות-תועלת.
• תקופת האחריות על הדשא – מומלץ מֶשֶׁךְ אחריות של 5 שנים לכל הפחות (בדרך כלל עד 7 שנים). חשוב לבדוק שהאחריות מתייחסת בין השאר לאיכות החומר ולדהיית גוון הדשא. לאחר ההתקנה, מרבית הגננים מעניקים אחריות של כשנה על ההתקנה.